Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Novi Sad
16.08.2019.
14:43 > 14:43
Informacija da je Univerzitet u Beogradu pao za više od 100 mesta na Šangajskoj rang listi svetskih univerziteta privukla je veliku pažnju javnosti, ali ovo nije jedini univerzitet u Srbiji koji se kotira na ovoj listi i bori za poziciju među hiljadu univerziteta.
  • Isak

    18.08.2019 02:14
    @dijasporac
    Tacno je sto si napisao, ja bih samo dodao da budzet fakulteta/univerziteta generise kvalitet nastavnog kadra. Slicno je i sa kompanijama, ako imaju vise novca ulazu vise u razvoj i nauku a samim tim im je proizvod kvalitetniji. Americki i azijski univerziteti imaju daleko veci budzet od bilo kojeg evropskog fakulteta pa je samim tim i nastavni, profesorski kadar daleko bolji sto rezultira da je njihova pozicija na Sangajskoj listi veca.
  • Lasica-Alanov

    17.08.2019 11:00
    Vasa Stajić iliti Secerush
    Da, problem je u vlasti koja ne finansira nauku i koja donosi rđave zakone na osnovu kojih se biraju nastavnici, ali i dekani i rektori. Ako na poziciji dekana imate osobu koja "gazi" ČETVRTI mandat (što joj omogućava novi Zakon o univerzitetu), a koja nije obajvila niti jedan rad na SCI listi (tokom svog skoro trodecenijskog univerzitetsko delanja), šta očekivati od nastavnika (koji su takvu osobu izabrali) ili od takvog fakulteta, uopšte?
  • @Neša

    17.08.2019 09:37
    Da, od SANU pa na dalje (dole)
    "...Sistem kreira vrednosti koje vaze samo u njemu. Sistem vrednosti jedne komunisticke kolonije koja kaznjava i proganja imaoce novih i boljih znanja i ne moze da zavrsi drugacije."
  • Jad

    17.08.2019 09:06
    I beda
    Sledece god necemo imati univerzitete uopste jer na svakoj pijaci mozes uz krompir da kupis pola kile fakultetske diplome i kilo doktorata
  • Nesa

    17.08.2019 04:46
    Ah
    Pre tri decenije sam napustio studije na prvom semestru i u lice govorio profesorima da studente uce zastarela znanja. Diplome su samo potvrda da ste prihvatili nametnuto a ne dokaz o posedovanju znanja i vestina. Sistem kreira vrednosti koje vaze samo u njemu. Sistem vrednosti jedne komunisticke kolonije koja kaznjava i proganja imaoce novih i boljih znanja i ne moze da zavrsi drugacije. Znanje nije samo u skolama a Sistem to ne prihvata jer bi time radio protiv sebe. Uzgred, mnogi svetski genijalci nemaju formalno obrazovanje sto dokazuje da ono nije uslov znanja. Stavise, prepreka je. Ucenje postojeceg suzbija mastu i kreiranje novog. Pozdrav daleko od nikada umrle komunisticke Jugoslavije danas zive kao "Region".
  • Bili Kid

    16.08.2019 22:47
    @Botina
    Da doveo ga je Stefanovic, Tabakoviceva, Mali i ostali "doktoranti" koji objavljuju naucne radove u uglednim Azijskim i Americkim casopisima!
  • dijasporac

    16.08.2019 22:37
    @Vasa Stajic
    Beogradski univerzitet je drzavni projekat? Jeste, drzava ga je napravila kao i novosadski, kragujevacki, niski... ali istine radi, svi univerziteti u Srbiji (pa i onaj u Montenegru) su potekli od tog beogradskog, profesori sa beogradskog univerziteta su isli na te novoosnovane, dovlacili asistente zi Beograda i pravili te univerzitete. Da ne budem zlurad, drugorazredni profesori BU su isli u NS, Ni, Kg ili Titograd da tamo oforme katedre.
    Recimo da je mnogo profesora na mom fakultetu na Bulevaru revolucije u Beogradu doktoriralo 70-tih i 80-tih u Francuskoj, Engleskoj, Svajcarskoj a da su njihove kolege na novosadskom FTN doktorirali u Beogradu, Sarajevu, Mariboru, Zagrebu. Nedavno sam gledao spisak profesora i sradnika na Fizckom fakultetu i institutu u BGD i na Fizici u NS, ista prica, 6-7 ljudi iz Beograda je doktoriralo po USA i UK, sa novosadskog svi su domaci doktorandi.
    Ovim ne kazem da su jedni pametniji nego da su ti koji su doktorirali negde napolju sa boljim medjunarodnim konekcijama i radovima a da se to boduje na toj sangajskoj listi.

    Uzgred, BU je na sangajsku listu usao pre 10-tak godina, dugo je bio na danasnjoj poziciji a samo 2-3 godine je bio za nijansu bolje plasiran. Novosadski je usao na listu tek pre 2 godine. Kakvo nam je drustvo i narod univerziteti su nam jos sjajni.
  • Tokmak

    16.08.2019 22:26
    Šta se sve čini najsposobnijima koji nemaju političko ili porodično zaleđe još smo I dobro prošli.
    Međutim ni budućnost nije nimalo svetla, jer će tada izaći na videlo posledice urušavanja univerziteta u poslednjih nekoliko godina.
  • Botina

    16.08.2019 21:23
    O čemu vi pričate? Da li ste uopšte pročitali članak? UNS je na listu dospeo tek sad tj. pre dve godine. Što ga žuti lopovi nisu doveli u top 1000?
  • /

    16.08.2019 21:11
    /
    nemojte se vi vaditi na region
    reference koje se gledaju ne vezuju se lokalna vec globalna dostignuca
  • Neoplanta

    16.08.2019 20:43
    Salamander@
    Kako tuzno istinit komentar!
  • UNS

    16.08.2019 20:28
    Skromnost
    Na žalost u našem društvu je skromnost, jedna od najvećih mana. Elem, da kažemo drukčiji pogled na iste činjenice. Srbija je 33 zemlja u svetu po ostvarenim ukupnim naučnim rezultatima. Srbija ne može da se bolje pozicionira na šangajskoj listi jer su takvi kriterijumi. Ako se pogledaju broj naučnih projekata koje je finansirala Evropska unija, UNS je daleko najbolji univerzitet u regionu. UNS ima 3 naučna instituta, UBG ima skoro 30 instituta, i zbog toga se UNS, kao ni Univerziteti u Nišu i Kragujevcu teško mogu da budu bolje pozicionirani na rang listama univerziteta koji mere samo naučnu produkciju. UNS, je svojim plasiranjem naučnih rezultata u praksi opet najbolji u regionu, UNS ima najviše međunarodnih sporazuma sa stranim univerzitetima u regioni, po broju studenata koji iz regiona studiraju na UNS, je opet najbolji u regionu, po rodnoj ravnopravnosti je opet najbolji, po pozitivnoj diskriminaciji nacionalnih manjina je najbolji u Evropi. I dalje UNS čini da je Novi Sad, srpska Atina!!! Da li može bolje? Može, ali uz više rada i para.
  • Vasa Stajic

    16.08.2019 19:59
    Još jedan državni projekat!
    Naši univerziteti (beogradski i novosadski, pre svega), uopšte nisu loši! Na svetu ima oko 27000 univerziteta prema tome, ulaze u 5% najboljih. Problem ovde imamo što je beogradski univerzitet još jedan državni projekat, nekakva vrsta Potemkinovog sela, odnosno univerzitetske Crvene zvezde. Vlada je osnovala posebnu komisiju koja pokušava da na bilo kakav način zadovolji kriterijume za pozicioniranje Beogradskog univerziteta na Šangajskoj listi i to često na uštrb, pre svega novosadskog, a zatim i ostalih univerziteta u Srbiji: ne dozvoljava se stranim studentima koje finansira vlada da dođu u Novi Sad čak i kada to žele (broj stranih studenata je još jedan od kriterijuma za ulazak na listu), nema odgovarajućeg smeštaja za strane studente u Novom Sadu i sl. Naravno, od ove ekipe, univerzitetske i pokrajinske se ne može očekivati da se izbore za ravnopravne uslove.
  • M

    16.08.2019 19:21
    Asistenti se veoma cesto zaposljavaju preko veze, nemaju pojma, a cesto su vezbe koje oni drze vaznije od predavanja profesora, koji su tek posebna prica. Lecenje kompleksa i predavanje zastarelog gradiva su im glavne odlike, cast izuzecima.
  • Zara

    16.08.2019 19:01
    Fakultet
    Njega je postavila Vera Mirović za rektora.
  • Bili Kid

    16.08.2019 18:42
    Nepotizam + prodaja/kupovina ispita/diploma + stranacko-mafijasko delovanje na Univerzitetima + privatan posao nastavnog osoblja u radno vreme + izostanak sa fakulteta i rad u privatnom sektoru + upisivanje u autore naucnih radova iako nisu dovoljno strucni u toj oblasti + sektasko egoisticki klanovi/katedre na fakultetima +... = raspad i urusavanje fakulteta/univerziteta, obrazovanja u Srbiji
  • Inspektor Višekruna

    16.08.2019 18:21
    Eh!
    Da se nepotizam boduje..........
  • Maksimus

    16.08.2019 18:01
    Zašto mračimo
    Zašto nipodaštavati a ne poznavati temu, dostignuća i ljude.
    Da li ste svesni da su naši univerziteti u konkurenciji hiljada svetskih univerziteta među kojima su i oni iz mnogo razvijenijih zemalja dobro plasirani. Kamo sreće da je u drugim sferama tako.
    I naš pozitivan stav prema NAŠIM UNIVERZITETIMA I DECI KOJA OSVAJAJU ZNAČAJNA PRIZNANJA NA MEĐUNARODNOM NIVOU guraju sve nas napred.

    Lepota je u oku gledaoca.
    U komentarima vidim i one koje je mržnja obnevidela, kada ne primećuju ništa dobro.


  • Tamo neki naucni

    16.08.2019 17:40
    Resenje je vrlo prosto. Kriterijum broj jedan za zaposljavanje i napredovanje: zaposlite osobu koja stvarno piše radove pošto je broj publikacija radova ono sto i pozicionira univerzitet na Sangajskoj listi. Prekinite maltretiranje osoba sa naucnim zvanjima koja je daleko teže steći nego zvanja u nastavi i uradite ekvivalenciju zvanja. Priznajte staz u nastavi osobama sa naučnim zvanjima, sto sve sada nije slučaj poštovani Rektore
  • Dejan

    16.08.2019 17:12
    Dil
    A da doticni jvno da ostavku zbog cinjenica pa doci ce neko drugi da vodi posao,ionako je politicki stigao do fotelje a kolege su kao satro glasali za njega ! Da u mom kokosinjcu neko kljuca u kavez,pravi buku ili nista ne radi, taj bi brzo leteo napolje,ovde se to zna i nikom nista,samo da svakog prvo na konto legne dobijena platica i izmisljene dnevnice,zbog tog rektorat i postoji,tako je i u svakom dekanatu,preslikana situacija !!!
  • Jedna od pet

    16.08.2019 16:44
    Pitanj
    I šta će naš novosadski rektor da preduzme povodom ovog problema? Ništa konkretno nije rekao. Samo je konstatovao. Da li to sve što rektor ume da uradi? Ili su ga iznenadili pitanjem pa nije stigao da pita pokrajinskog premijera ili pokrajinskog „ministra“ za nauku šta sme da saopšti.
  • Tuga

    16.08.2019 16:11
    Titov sam pionir sa srednjom školom. Svoje znanje elektrotehnike, elektronike i "kompjuterskih nauka" kako to voli da kaže zapad, sticao sam kroz život.

    Danas me inženjeri, bačleri, koji dođu sa novosadskog ET fakulteta mrze zbog tog znanja.
    Jer, siroti, sami dolaze sa fakulteta sa veoma bednim teorijskim saznanjima.

    I to su vam činjenice.
  • Salamander

    16.08.2019 16:00
    AV=alavi vladaju
    prodaju diplome
    zemlju
    zlato
    vodu
    šume
    nas...

    ako ih ne potamanimo, gotovi smo


  • EvoOvako

    16.08.2019 15:49
    Vidim
    svašta se piše....
    BG univerzitet je na toj listi već "sto godina i naješće je bio na mestu između rednih brojeva 401 i 500.
    Novosadski univerzitet je ušaona listu tek prošle godine, tako da tih nekoliko bodova gore ili dole ne igra ulogu.
    I nije problem u rednom broju na Šangajskoj listi, već u svim onim radnjama koje se ne vide na toj listi - razne zaklusne radnje, korupcija i slično.
  • Lola iz Mola

    16.08.2019 15:15
    Ocekivano
    Nedavno ste imali tekst o tome kako se dodeljuju projekti u Pokrajini, osnovni kriterijum je tal sa sekretarom, najgori dobijaju projekte a najbolji su u startu odbaceni, ili vise ni ne konkurisu jer se ishod zna i pre raspisivavanja konkursa. Siguran put u propast po pitanju nauke!
  • :)

    16.08.2019 15:12
    Da se vise ne zamajavamo - zemlja sa ovakvom "naukom" nema nikakvu buducnost. Nama bi bilo najpametnije da ponudimo celu "drzavu" na licitaciju, pa ko od suseda da vise (uz ogranicenje da to budu clanice EU i da su severno/zapadno od nas). Moze cela a moze i u delovima. Da se ne patimo igranja drzave vise, skupo je. Kosta i vremena i novaca i zivaca, svih nas.
  • dno u svemu

    16.08.2019 15:02
    Univerziteti dele sudbunu sveopštzg propadanja Srbije
    Vlast je razorila i sve institucije , ne funkcionišu nezavisna tela, Poverenik za informacije od javnog značaja, ombudsman, sudovi, tužilaštva , sa časnim izuzecima dva nedeljnika i Danas, novine su propagandna mašinerija AV. Pod kontrolom mu je javni servis i sve televizije izuzev N1 i Ns. Uništio je autonomiju Univerziteta, kupio većinu profesora i imamo dno dna i Univerziteta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna